lauantai 14. helmikuuta 2015

Paras rahankäyttövinkki ikinä!

Millloin (viimeksi) olet törmännyt tilanteeseen, jossa yllättäen postiluukusta tipahtaa 800€ lasku (sähkön tasauslasku, veromätkyt, luottokortin ylitys...)?

Mikään tässä elämässä harvoin tulee yllätyksenä. Tiedät, että auto pitää katsastaa joka vuosi, renkaat pitää uusia 2-3 vuoden välein, sähkölaskusta tulee tasauslasku, silmälasit pitää uusia 1-3 vuoden välein jne. Nämä eivät voi olla sinulle yllätyksiä. Sen sijaan ongelma on siinä, että et muista niitä milloinkaan.

VINKKI:
Miksi et siis laittaisi rahaa sivuun odottamaan kunnes tuo iso lasku tulee?

Paras keino välttää nämä "yllärilaskut", on laskea todelliset vuosimenot juuri näistä kuluista, jakaa summa 12 (kk) ja siirtää tuo summa erilliselle tilille odottamaan tulevaa laskua.


Auton huoltoon pitää (minun tapauksessani) käyttää keskimäärin 1 500€ / vuosi. Tiedän tämän, koska olen säilyttänyt 3 viimeisimmältä vuodelta huoltokuitit. Auton renkaat vaihdan tyypillisesti 2 vuoden välein. Kesä- ja talvirenkaisiin menee keskimäärin 540€ / 4 rengasta, jolloin molemmista menee todellinen kustannus 1 080€ / 2 vuoden välein.

Tämä summa tulee siis jakaa ensin 2 (vuodella) ja sitten 12 (kk) jotta tiedän, miten paljon minun on siirrettävä rahaa toiselle tilille. Ei iske pakokauhu kun pitää huhtikuussa kävellä rengasliikkeeseen ostamaan tuliterät tassut auton alle!

Simppeliä!

Sama juttu teknisten vimpaimien ja silmälasien kanssa.


Tekniset vimpaimet eli puhelimet, läppärit ja iPadit, nuo sosiaalisen elämän rajoittajat, uusitaan pääsääntöisesti 2 vuoden välein. Siis todellakin, eihän ne pidempään kestä kuin takuu.

Oma ja lasten puhelimet 3 x 300 €, läppäri 500 € ja iPad 400€, yhteensä 1 800€ / 2 vuoden välein, 900€ vuosi ja 75 € kk.

Silmälasit omat (juuri vaihdetut) 436 € / 2 vuoden välein ja lasten 550 € joka vuosi. Tarvinneeko enää laskea eiköhän tässä idea tullut selville.

Ja ei. Sinä. Et. Saa. Käyttää. Sitä. Rahaa. Mihinkään. Muuhun. Piste.

Avaat ihan erillisen tilin "kerran-tai-pari-vuodessa-maksettavat-menot" ja siirrät rahat sinne.

Kyllä.
Tiedän ihan tasan tarkkaan mitä ajattelet juuri nyt.

Mistä h*lvetistä minä ne rahat kaivan, jotka siirrän tuolle "kerran-tai-pari-vuodessa-maksettavat-menot" tilillen?!

Kas siinäpä oivallinen kysymys, johon vastaan mielelläni huomenna.

Mikä on sinun "paras" rahankäyttövinkkisi? Kommentoi anonyymina niin tiedän että siellä ruudun toisella puolella on muitakin kuin äiti.




9 kommenttia:

  1. Minun paras rahankäyttövinkkini on juuri tämä. Laskutili. Toiminnassa se on ollut nyt jo hetken aikaa ja toimii kuin unelma. Minulla menee jostain kumman syystä sellaisessa syklissä, että tammikuu ja syyskuu on pahimmat kuukaudet. Niihin osuu vakuutuslaskujen lisäksi trafin kirjeitä, auton katsastusta jne. Tilanne on ollut paljon paremmin hallinnassa tämän laskutilijärjestelyn jälkeen. Nyt luen blogiasi kertaistumalta läpi. Tervetuloa remmiin Romppainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, kiitos Taina kommentistasi.
      Vielä kun siirrät tuonne laskutilille joka kuukausi summan x noita kerran vuodessa laskuja varten niin johan talous helpottaa.
      Kiitos sinulle Taina tsemppauksesta, yhdessähän me parhaiten tässä onnistutaan!

      Poista
    2. No mulla menee nyt sinne 1300€/kk. Siihen on laskettu asuntolaina, vastike, auto (katsastus, vakuutus, huolto, vero ja bensa) sähö, netti, puhelin, kuntosali, rahastosäästö, eläkesäästö ja liiton maksut.. On siinä muutama kymppi ylimääräistä sitten satunnaisille lääkärilaskuillekin. Mutta toimii siis kuin unelma, eikä nuo kuukaudet enää ole olleet ongelma :)

      Poista
    3. Kuulostaa tosi hyvältä! Sä olet saanut idean jyvästä kiinni! Mites sulla menee noi ylimääräiset rahat? Onko niille jo käyttökohdetta? Meinasitko ottaa osaa 30 päivän haasteeseen?

      Poista
    4. Laskutilillehän ylimääräisiä rahoja ei kerry, kun ne odottaa tulevia menoja... Ylipäänsä ylimääräiset rahat menee aina jonnekin. Nyt kaikki ylimääräinen, joka ei suunniteltuihin säästöihin mene, menee remonttilainan maksuun. Tosi hyvä idis, mutta nyt juuri tuntuu, että ajankohta on itselle heikko. Mutta katotaan... Kypsyttelen ajatusta.

      Poista
  2. Minulla on kanssa tuo laskutili ja sen lisäksi olen automatisoinut laskun maksun mahdollisimman pitkälle ottamalla kaikki laskut e-laskuna verkkopankkiin ja sitten laittanut ne automaattimaksuun juuri tuolta laskutililtä.

    Yksi asia mitä ihmettelen suuresti on se miten ihmeessä saat käytettyä 1500€ vuodessa auton huoltoon? Itselläni on tällä hetkellä äärimmäisen kallis auto ylläpitää ja silti en tuollaista summaa saa siihen upotettua. Silloin kun vielä ajelin Corollalla niin silloinkin joku 500€ oli ihan maksimi mitä siihen meni vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh,
      kiitos kommentistasi.

      Tuolle autonhuolto tilille kerrytän kuukausittain rahaa myös talvi- ja kesärenkaita varten. Normaalit vuosihuollot ja katsastukset eivät noin paljon syö mutta kun niitä kuluja on paljon muutenkin.

      Esimerkiksi jakopäähihnan vaihto 5 vuoden välein syö tuhannen euroa. Mutta kun se jyvitetään kuukausittain, riittää, kun siirrän 17e/kk tuolle tilille.

      Ja samaiselta tililtä maksan auton verot, n. 520e/vuosi.

      Hyvä pointti ja kommentti ja hyvä että tarkensit, vaikka olinkin yrittänyt avata ajatuksiani tässä postauksessa. Näyttää siltä että ajatukseni oli nopeampi kuin sormeni =D

      Poista