torstai 19. helmikuuta 2015

5 keinoa saada lisää rahaa

Huom! Huom! Huom!

Huomasitko, otsikossa ei lue "miten ansaita lisää rahaa" vaan "miten saada lisää rahaa". Jos et tiedä mitä eroa näillä on, pysy kuulolla.

Ansainta tarkoittaa sitä, että saat rahaa niistä tunneista, jotka vaihdat työntekoon. Kulutat 8-14 tuntia päivässä omasta vapaa-ajastasi työmatkoihin ja työpaikalla norkoiluun jolloin kerran kuussa työnantajasi kilauttaa tilillesi summan X.

Jos teet 40 tunnin työviikkoa, sinulla ei ole kovinkaan paljoa vaihtoehtoja kasvattaa X bruttopalkkaasi. Ellet sitten halua polttaa kynttilöitä molemmista päistä ja jonain päivänä päätyä sairaslomalle.

Sen sijaan, että yrittäisit lisätä bruttosummaa X, katso ympärillesi.

  1. Osaatko kertoa miten paljon rahaa sinulla on kiinni omaisuudessasi? Jos ynnäisit kaikki yhteen, miten suuren rahasumman saisit kasaan? Onko kaikki se omaisuus, joka kotoasi löytyy, aivan absoluuttisen tähdellistä - toisin sanoen, käytätkö jokaista tuotetaa vähintään 15 kertaa vuodessa? Jos vastaus on ei, raivaa kodistasi turhakkeet pois. Itse suosin ajatusta "1 huone kuukaudessa" jolloin raivaamisen kehtaa jopa tehdäkkin. Valitse siis huushollistasi yksi huone ja tyhjennä sen kaapeista kaikki kamat vaikkapa olohuoneen lattialle. Kovin montaa päivää et viitsi niitä siinä katsella, joten niille on pakko tehdä jotain. Lajittele tavarat 4 kasaan; myytävät, roskiin heitettävät, korjattavat, lahjoitettavat. Sitten varmaan tiedät, mitä kasoille pitää tehdä.
  2. Oletko varma, että olet hakenut kaiken mahdollisen tuen ja tehnyt kaikki mahdolliset verovähennykset, joihin sinä olet oikeutettu? Kelalta saa (ihme ja kumma) myös apua! Voit jättää Kelaan soittopyynnön ja päivän parin sisällä sieltä soitteleekin jo henkilökohtainen Kela-neuvojan. Hän kertoo mielellään millaisiin etuihin ja tukiin olet oikeutettu. Myös verottajan juttusilla kannattaa käydä. Vähätuloisilla on muun muassa oikeus veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen mikäli verovelvollisen veronmaksukyky on oleellisesti heikentynyt. Jos siis sinulla on pienet tulot tai vastaavasti suuret lääkemenot, hae tätä vähennysoikeutta verottajalta. Se on harkinnanvarainen ja verotoimistojen välillä voi olla erojakin mutta ainahan sitä kannattaa yrittää. Jos olet oikein nopea, ehdit hakea vähennysoikeutta 5 edelliseltä vuodelta ja koska viime vuoden verotusta ei ole vielä vahvistettu, vähennysoikeuden voi hakea vuosilta 2010-2014. Parhaimmillaan sieltä saattaa tulla 700€/vuosi takaisin, joten jos 3500€ kiinnostaa, otahan yhteyttä verottajaan*
  3. Mene metsään. Luonnossa liikkuminen vahvistaa immuniteettiä ja on muutenkin hyväksi koko keholle. Kerää sieniä, marjoja ja pakurikääpää ja myy niitä torilla tai netissä. Parhaimmillaan pakurikääpästä maksetaan 90€ kilolta. Kannattaa tarkistaa, mistä pakurikääpää saa käydä hakemassa ja miten sitä käsitellään ennen myyntiä.
  4. Luovuta sukusoluja (mutta älä kerro puolisolle)
  5. Pese kesällä naapuruston kaikki matot 5€/matto.
*verottaja on ihan kiva kaveri kun sen kanssa keskustelee kunnioittavasti. Jokainen virkamies ja -nainen on otettu kun heitä hieman kehuu. Tässä kohtaa keskustelu on varmasti paikallaan, jotta vero-oikaisu menee kerralla oikein eikä harmita jälkikäteen nimin. yhden kerran töpännyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti