lauantai 21. helmikuuta 2015

8+1 huippusäästövinkkiä yh-perheille

Meillä yh-vanhemmilla rahan kanssa taiteilu on ihan omaa luokkaansa. Menot kun yleensä tuppaavat olemaan samansuuruiset kuin kahden vanhemman perheissä.

Jos on ollut todella kaukaa viisas, viksu ja vilmaattinen, on jo nuorena aikuisena tehnyt tarvittavia toimenpiteitä varmistaakseen talouden tasapainon missä elämäntilanteessa tahansa.

Meille muille tuo tasapaino löytyy kantapään - eli sen vaikeimman - kautta.

Tässäpä siis 8 kultahippua, joita ilman en olisi pystynyt säästämään rahaa:

  1. Suunnittele lapsille 4 viikon ruokalista. Etukäteen. Istu siis yksi viikonloppu nappuloiden kanssa saman pöydän ääreen ja kysy heiltä mikä on heidän lempiruokaansa. Vaihda sitten puolet terveellisempään vaihtoehtoon. Kun postiluukusta tipahtaa ruokakaupan tarjouslehti, katso mitkä tuotteet ovat tarjouksessa ja tee viikon ruokalista sen perusteella. Tässä yhdistyy kaksi arjen helpottajaa: aikaasi ei kulu ruokalistojen mietintään eikä rahaa valu hukkaan kallisiin eineksiin. Muista myös tehdä isoja satseja ja pakastaa osa aterioista. Ne on nopea ja helppo sulattaa jos kiire sattuu yllättämään.
  2. Mieti, mitkä ovat sinulle itsellesi ne kaikista tärkeimmät asiat; ne, jotka auttavat sinua jaksamaan ja nollaamaan ajatukset. Se voi olla harrastus, opiskelu, ihan mitä vain. Laske edellisten 12 kk ajalta, miten paljon sinulta on mennyt siihen rahaa. Jos esimerkiksi harrastustoimintaasi kuluu rahaa 500€/vuosi, pienennä tuota summaa 15% (-75€) jonka jälkeen jaa loppusumma 12 kk. Vaikka oma aika on ensiarvoisen tärkeää, pienennä menoja tässä kohtaa hetkellisesti - yhden vuoden ajaksi.
  3. Rahaa menee yllättäen pieniin heräteostoksiin, kahviloihin, limpparilaseihin uimahallin kahviossa jne. Kerää yhden kuukauden ajalta kuitit ja katso millaisia sekalaisia menoja sinulla on. Kerro se summa 12 kk ja katso miten paljon noihin heräteostoksiin rahaa kuluu vuodessa. Esimerkiksi kerran viikossa 2 lapsen kanssa hampurilaiskeikka Heselle kustantaa keskimäärin 25€ ja vuodessa 1300€. Tuolla summalla voisi vaikka käydä viikon ulkomailla nappuloiden kanssa jos Hesen "maittavat" ateriat malttaa jättää väliin yhden vuoden ajaksi.
  4. Tehkää ystävien tai naapuruston kesken siivous-/lapsenvahti-/yökylä-/vaatteidenkierrätys-/kuljetusrinki. Vuoro vaihtuu viikottain ja jos perheitä on ringissä 6, jokainen toimii "kierrättäjänä" 8 kertaa vuodessa. Ei paha. Saat ylimääräisiä vapaita hetkiä kun nappulasi ovat kavereilla yökylässä ja säästät rahaa vaatteiden ostosta kun naapuri tuo heidän pieneksi jääneitä lastenvaatteita sinulle.
  5. Kerää pulloja. Tämä on hauska harrastus lasten kanssa. Käyn 3-5 kertaa viikossa lasten kanssa pienellä kävelylenkillä. Lenkki on 3,5 km pitkä mutta matkan varrella keräilemme pulloja, laskemme keltaisia autoja ja leikimme hippaa. Aina pulloja ei mukaan tartu. Pienistä puroista kasvaa suuria kuitenkin suuria virtoja jos löydätte 3 pulloa x 0,10€ x 5 kertaa viikossa x 52 viikkoa vuodessa = 78€.
  6. Kierrätä kirjat. Tiesitkö, että Booky.fin kautta voit myydä omia kirjojasi. Meiltä lähti kaksi kuukautta sitten 30 lastenkirjaa myyntiin á 5€/kpl. Niistä on myyty jo puolet, eli rahaa kilahti siitäkin 75€.
  7. Myy käsityötuotteita. Jos lapset ovat innokkaita askartelijoita (tai mikset itsekkin), myy niitä helposti Etsy.comin kautta. Palvelu on lähestulkoon ilmainen, ja voit itse määritellä miten houkuttelet ostajia kauppaasi. Muistathan ilmoittaa verottajalle, jos myyntituotot alkavat nousta huimasti. 3€ /kpl, 3 tuotetta viikossa tekee tuloja 458€ vuodessa.
  8. Kaksosten ja erityislasten vanhemmat saavat erilaisia alennuksia vaatekaupoista, kylpylöistä ja elokuvalipuista. Oletko varmasti osallistunut jokaiseen mahdolliseen yhdistykseen johon sinulla ja lapsillasi on mahdollisuus päästä? Esimerkiksi ADHD lasten huoltajat pääsevät avustaja-kortilla jopa ilmaiseksi huvipuistoihin, kylpylöihin ja elokuviin.
+ 1. Oletko kuullut tuetuista lomista? Yksinhuoltajat, työttömät, kaksosten ja erityislasten vanhemmat pääsevät omavastuu osuudella (esim. 150€/viikko) koko perheen voimin lomalle eri puolille Suomea. Lisätietoja löydät Googlaamalla Tuetut Lomat.

Kerro, oliko näistä vinkeistä sinulle todellista apua ja hyötyä. Kerro myös millaisia rahansäästövinkkejä sinulla on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti