maanantai 16. helmikuuta 2015

Pankkisetä psykologina...

Kehotin sinua eilen siirtämää 10€ joka kuukausi erilliselle tilille. Rahallista arvoa tällä ei paljoakaan ole, psykologista sitäkin enemmän.

Katsos, kun siirrät tililtäsi rahaa pois - poissa silmistä, poissa mielestä - et jää kaipaamaan sitä varsinkin jos summa on noin pieni. Alat tehdä ostoksia sen mukaan, mitä tililläsi on rahaa. Ehkäpä mietit seuraavan kerran otatko työmatkalle termarin autoon mukaan vai pysähdytkö ylihintaisella kahvikupposella jollakin maamme ihanista ABC liikennemyymälöistä.

Tämän 10€ ei ole tarkoitus kasvattaa säästöjäsi millään tavalla. Tällä harjoitellaan itsekuria ja pitkäjänteisyyttä.

Tee tästä automaattinen suoritus, älä jätä sitä muistin varaan. Ihmisen muisti on rajallinen ja sinulla on varmasti paljon tärkeämpääkin muistamista kuin yksi kymppi.

Vinkki edistyneemmille:
Löysin toisen psykologisen tavan säästää rahaa T. Harv Ekerin kirjasta Secrets of the Millionaire Mind*.

Vanha kunnon Harv opettaa, että rahaa tulisi opetella hallitsemaan pikkuhiljaa (siis me hallitsemme rahaa, eikä raha meitä). Kirjassa hän opettaa avaamaan 4 erillistä tiliä, joihin siirretään 10% joka kuukausi nettotuloista. Jos siis nettotulosi on 2 000€, siirrät jokaiselle 4 tilille 200€.

Noh, tavan duunariltahan tämä ei onnistu varsinkin kun jo pelkkä lainan lyhennys syö tuloista puolet, ja onneksi Harv tietää sen. Hän opettaakin aloittamaan mistä tahansa summasta, vaikka 1€ ja tuplaamaan tuon summan joka kuukausi kunnes 10% tuloista täyttyy.

psykologia

Tässä idea pähkinänkuoressa:
Avaa 4 tiliä.
  1. Kerran vuodessa saan tuhalta 15% tilin saldosta  -tili
  2. Koulutus -tili
  3. Hyväntekeväisyys/Lahjoitus -tili
  4. Taloudellinen Vapaus -tili
Ensimmäisenä kuukautena siirrät jokaiselle tilille 10% valitsemastasi summasta. Jos et pysty/halua ensimmäisenä kuukautena säästää enempää kuin 1€, aloita sitten siitä. Siirrät jokaiselle neljälle tilille 0,10€.

Toisena kuukautena tuplaat säästösummasi eli tällä kertaa se on 2€ jolloin jokaiselle tilille kertyy 0,20€ lisää.

Kolmantena kuukautena 4€ eli 0,40€ jne.

Ensimmäisen vuoden aikana saat säästettyä yksittäiselle tilille yhteensä 409,50€. Ei hassummin. Joulukuussa alat olemaan jo aika lähellä bruttopalkkaasi, joten jos olet selvinnyt 12 kk tällä systeemillä, olet voittaja!

Mihin näitä tilejä sitten tarvitaan?
Kerran vuodessa saan tuhalta 15% tilin saldosta -tilille on tarkoitus säästää vuoden aikana rahaa, josta vuoden lopussa voit hyvillä mielin käyttää mainitun 15% = (osa) joululahjarahoista hankittu wuhuu!

Koulutustilin avulla koulutat itseäsi joko oman harrastuksen parissa tai omakustanteisesti omaan työhösi liittyen = mitä enemmän osaat, sitä enemmän voit pyytää palkkaa - tai mennä kilpailijalle töihin.

Hyväntekeväisyys/lahjoitustili on ihan must. Tästä ei edes keskustella.

Taloudellisen vapaustilin avulla säästät itsellesi summan X, jonka turvin voit jäädä eläkkeelle ennenaikaisesti, matkustaa maailman ympäri kun täytät 50 vuotta tai muutat Thaimaahan ihan vain huvin vuoksi. Tähän tiliin ei kajota ennen kuin tavoite on saavutettu. Piste.

Itse käytän koulutus tiliä myös kirjahankintoihin. Jos kuulen jostakin hyvästä kirjasta, se on helppo ostaa kun tilillä on sitä varten ENSIN säästetty tarvittavat rahat. Tällä hetkellä minulla on menossa kuukausi 7. Aloitin kunnianhimoisesti 10€ joten tässä kuussa tileilleni siirtyi 4 x 64€.

Kerro oma kokemuksesi siitä, miten olet aloittanut säästämisen. Mitä hyviä vinkkejä sinun pöytälaatikostasi löytyy?

pankkitili

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti