torstai 12. helmikuuta 2015

Miksi velkaantuminen on niin helppoa?

Koska se tehdään liian helpoksi.

Ei, en puhu salaliitosta (vaikka siitä saisikin mielenkiintoisen blogin aikaiseksi) mutta puhun siitä, että velan tekeminen on oikeasti liian helppoa.

Voit tehdä itsellesi puolessa vuodessa velkaa 160 000€ pelkillä pikavipeillä (oikeasti, olen nähnyt sen perheen joka niin teki). Voit hakea luottokortteja vaikka jokaisesta pankista, jos pystyt siirtämään osan tulovirrastasi sinne. Voit ostaa kolme autoa ja hakea rahoitusta autokaupan kautta ilman että toiset pankit ja oma pankkisi saavat siitä tietää (autokauppa siis hakee luottopäätökset eri pankeilta).

Sairaan helppoa.

Ja houkutus on suuri.

Naapuri kävi 4 viikon lomalla Thaimaassa, eiköhän mekin lähdetä! 
Toinen naapuri vaihtoi uudempaan autoon, meidänkin pitää vaihtaa!
Isi! Luokkakaverit ilkkuivat mun vanhaa tyhmää puhelinta!
Miks meillä ei oo iPadia niinku Saaralla!
En mä voi noita housuja pitää kun niitä ei oo ostettu (täytä tähän sopiva merkkiliike) liikkeestä!


keep calm and spend money

Katsomme lasten kanssa viikonloppuisin televisiota. Parhaimmillaan lasten leffan välissä on 20 minuutin välein mainoskatko jossa näytetään vähintään 15 mainosta (laske vaikka). Kun samat mainokset pyörivät silmiesi edessä päivästä toiseen, arvaa mitä tapahtuu kun menet seuraavan kerran kauppaan?

Enkä edes vaivaudu mainitsemaan verkkokauppoja, mobiilipelejä ja mobiiliaplikaatioita...

Liian helppoa. 
Olen törmännyt pankissa myös tähän ilmiöön:

Uusi asiakas houkutellaan sisään hyvällä tarjouksella. Annetaan vähän ylimääräistä lainaa sopivalla korolla, luottokortti tai pari kaupan päälle. Odotetaan vuosi tai pari ja kun asiakas tulee itkien pankkiin että rahat eivät riitäkään kaikkiin lainoihin, paketoidaan ne uudella lainalla ja korotetaan hieman korkoa kun vakuuttakaan ei enää ole.

Tahallista vai tahatonta? Kuten sanottu, en puhu salaliitosta.

Kerro karmaisevin kokemuksesi lainan hakemisesta? Haitko lainan pankista vai jostain muualta? Oliko prosessi nopea, hidas vai jotain muuta? Voit kommentoida anonyymisti, mikäli et halua naapureittesi saavan selville taloudellista tilannettasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti