sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Miten päästä eroon pikavipeistä?

Pahin mahdollinen virhe, jonka voit elämässäsi tehdä, on maksaa velkaa pois velalla. Tiedäthän sen tilanteen kun menet pankkiin hakemaan "remonttilainaa" jolla maksat kalliit korttilainat ja pikavipit pois. Kuulostaa tosi houkuttelevalta mutta ongelma tulee viikon päästä eteen, kun sinun pitää ostaa pesukone, viedä auto huoltoon tai lapset tarvitsevat uuden vaatekerraston.

Sanot itsellesi: "Minä ostan vain tämän luottokortilla, sitten en enää osta mitään muuta..."
Ja hups, kohta luottokortti pilkottaa jälleen tapissaan ja sinä kamppailet vielä suurempien lyhennyserien kanssa.

Luottokorttien ja pikavippien yhdistely ei vain toimi. Piste.

Parempi keino on tämä:

Älä tee enää velkaa.

Lopeta luottokortit kokonaan. Suurin osa pankeista jyvittää luoton laskun edelleen, esimerkiksi 5% luoton määrästä, maksettavaksi, joten sinun ei tarvitse maksaa loppuvelkaa kerralla pois.

Tässä seuraavassa vinkissa on kahdenlaista koulukuntaa ja pankkilaisena minun pitäisi toki suositella sinulle jälkimmäistä mutta itse olen huomannut, että ensimmäinen toimii parempana motivaattorina.

Tavoitteena tulevaisuudessa...?

Keino 1.
Listaa paperille kaikki luotot joita sinulla on. Tee paperille (tai tietokoneelle) ruudukko, johon kirjoitat Luoton myöntäjä, Luoton määrä ja Kuukausilyhennys.

Tämän jälkeen laita nuo luotot suuruusjärjestykseen luoton määrän mukaisesti. Aina kun saat ylimääräistä rahaa, maksa ylimääräinen lyhennys siihen lainaan, jossa luoton loppusumma on kaikista pienin. Tällä tavalla saat maksettua yhden luoton nopeammin pois etkä tuskaile luottojen määrästä sen enempää. Kun olet saanut pienimmän luoton maksettua, siirrä sen luoton kuukausilyhennyksestä puolet toiseksi pienimmän luoton kuukausilyhennykseen ja toinen säästöön.

Esimerkki:
Luottokortti A, velan määrä 2 852€, kk lyhennys 60€
Luottokortti B, velan määrä 4 556€, kk lyhennys 100€.

Kun olet maksanut luottokortin A pois, siirrä sen kk lyhennyksestä 30€ luottokortti B:n lyhennykseen (100€ + 30€ = 130€). Näin saat maksettua Luottokorttia B nopeammassa tahdissa pois ja kohta sekin on maksettu. Jatka samalla tavalla jokaisen luoton kanssa.

Keino 2.
Tarkista jokaisen luoton korkoprosentti ja aloita ylimääräisten lyhennysten maksaminen siihen lainaan, jossa korkoprosentti on suurin. Pitkässä juoksussa maksat muutamia satasia vähemmän korkoja pankille mutta itsellä tämä ei ainakaan pitänyt motivaatiota kovinkaan hyvin yllä.

Entäs ne pikavipit?
Älä maksa niitä osissa vaan kerralla pois jos ne ovat alle 500€ suuruisia. Mitä nopeammin saat ne maksettua pois, sitä nopeammin saat taloutesi tasapainoon. Jos pikavipin kokonaislainamäärä on yli 500€ jaa laskunmaksu 2 tai korkeintaan 3 erään.

Huomenna haastan sinut ansaitsemaan 30 päivän aikana ylimääräiset 

2 000€. 

Oletko valmis?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti